Kikka Holmberg kirjoitti kulttuuritoimitus.fi -julkaisuun 15.5.2022 laajan ja ymmärtävän artikkelin tekemisistäni. Artikkeli löytyy osoitteesta:

https://kulttuuritoimitus.fi/artikkelit/kuukauden-saveltaja/jokaisen-muusikon-olisi-hyva-saveltaa-edes-vahan-sanoo-tamperelaisen-saveltajakoulutuksen-isa-ilari-laakso/

KANTAESITYS TAMPERE BIENNALESSA 2022

Sävellykseni El sueño (Uni) saa maailman kantaesityksen Tampere Biennalessa 7.4.2022 klo19:00 Tampereen Vanhassa kirkossa. Teoksen esittävät Eva Alkula (kantele), Janne Tuomi (lyömäsoittimet) ja Juha Sipilä (syntetisaattori). 

Kiitollisena mainitsen, että olen saanut El sueñon säveltämiseen Musiikin edistämissäätiön (MES) apurahan.

 

El sueño valmistui vuonna 2019. Sävelsin sen suurelta osin Espanjassa, Välimeren rantamaisemissa. Välimerellä on teoksen ajatusmaailmassa suuri merkitys. En ole aikaisemmin käyttänyt konkreettista ääntä teoksissani. Nyt koin tarpeelliseksi äänittää Välimeren öistä sointia, tuulen ulvontaa asuntomme ikkunaluukuissa ja afrikkalaisten muusikoiden soittoa feria-alueella.

Näitä CD:lle tallennettuja materiaaleja käsitellään ja tuotetaan kuuluviin syntetisaattorilla, jolle olen säveltänyt myös "omaa" soitettavaa.

 

Välimeren lisäksi teoksen toinen merkittävä vaikutin on pakolaisuus. Kirjoitin partituurin alkulehdelle 25.5.2019 seuraavaa:

"Aragonian Ferdinand II:n ja Granadan Isabella I:n joukkojen valloitettua vuonna 1492 kokonaisuudessaan al`Andalus`in alueen maureilta, sefardijuutalaiset - ne, jotka eivät suostuneet kääntymään kristinuskoon - karkotettiin Espanjasta.

He pakenivat Pohjois-Afrikkaan ja eri puolille Eurooppaa.

 

El sueño (Uni) on velkaa sefardijuutalaisten kehtolaulun "Durme, durme" melodialle ja tunnelmalle. Äiti tuudittaa lastaan uneen ja lukee hänelle Tooraa. Kehtolaulun melodia esiintyy teoksessa vain kerran tunnistettavassa muodossa, mutta eri modifikaatioissaan se on teoksen läpäisevä surumielinen pohjavire.Sävellyksen eräänlainen urkupiste on myös Välimeri. Sen suosituiksi turistikohteiksi muodostuneet rannat ovat vuosisatojen kuluessa nähneet mittaamattoman määrän pakolaisuudesta aiheutuvaa inhimillistä tuskaa

- ja näkevät sitä edelleen. Eri puolilta Afrikkaa lähtevät aikuiset ja lapset uhmaavat merta päästäkseen pakoon väkivaltaa ja vaikeita elinolosuhteita. Tuhannet heistä ovat matkalla hukkuneet aaltoihin.

 

Suhtautumisessamme pakolaisuuteen ei ole olennaista, mihin suuntaan ihmisvirrat kulloinkin liikkuvat tai mihin etniseen ryhmään pakolaiset kuuluvat. Suunnat ja etniset ryhmät vaihtelevat vuosisatojen myötä, pakolaisuuden aiheuttajat sen sijaan pysyvät ennallaan. Luonnonkatastrofien lisäksi aiheuttajia ovat ihmisen sivistymättömyys ja ahneus. Niiden seurauksia ovat sairaudet, sota, vallanhimo ja uskonnollinen fanatismi.Tätä taustaa vasten kuulen sefardijuutalaisten vanhan kehtolaulun kaukaa kantautuvana hyvyyden ja rakkauden ilmentymänä.

 

Kirjoittaessani El sueñon alkusanoja en osannut aavistaa, että muutaman vuoden kuluttua miljoonat ukrainalaiset joutuvat jättämään kotinsa mielettömän sodan seurauksena. 

Aamulehden kriitikko Harri Hautala kuuli El Sueñossa paljon hyvää. Tuskin koskaan olen saanut sävellyksestäni yhtä paljon positiivista palautetta kuin tämän kantaesityksen jälkeen. YLE 1 radioi konsertin13.4. ja toimittaja Aino-Maija Pennanen haastatteli konsertin säveltäjiä.

Levytysprojekti Kuusaasalissa 14.-18.2.2022

Alba Records Oy tulee kuluvan vuoden syksyyn mennessä julkaisemaan CD:n, joka sisältää säveltämäni kolme laulusarjaa ja kolme pianoteosta. Kyseessä on eräänlainen profiililevy - ainakin levyllä esiintyvien teoslajien osalta. Sävellyksiäni tulkitsevat sopraano Pia Freund ja pianisti Anna Laakso sekä Jam Pot -laulusarjan puhe- ja improvisaatio-osuuksissa runoilija Chrys Salt, jonka runoihin sekä Jam Pot että varhaisempi laulusarja Writing These Poems on sävelletty. Kolmas levylle tuleva laulusarja on sisareni Ritva Pärssisen runoihin säveltämäni En tiedä milloin jäät ovat lähteneet.
Pianoteoksistani levylle tallennettiin Anna Laakson soittamina Villa, Beyond ja From Behind the Wallpaper. 

Kuva2.jpg

Työn tuoksinassa vasemmalta Pia Freund, Anna Laakso,

Ilari Laakso ja Chrys Salt.

Jam Pot -laulusarjan improvisaatiojaksoissa haettiin flyygelin "sisäisä ääniä" ja leikittiin englannin kielen sanojen ja äänteiden parissa. 

PianonSisalta.jpg
Kuva1.jpg

Lienee harvinaista ellei ainutlaatuista, että äänitteellä kuullaan laulusarjan runoilijan ääntä teoksen tulkinnassa. Chrys Salt on koulutukseltaan näyttelijä, joten hänen tapauksessaan runoilijan fyysinen ääni oli erityisen merkitsevä.

Jam Pot -laulusarja saa maailman kantaesityksen Hämeenlinnan Raatihuoneella sunnuntaina 28.8.2022 klo 16:00 alkavassa Dialogia! -festivaalin avaustapahtumassa. Alla olevassa FINN-BRITS -Magazinen artikkelissa on informaatiota laulusarjasta ja Dialogia! -festivaalista laajemminkin.

Avaustapahtumassa julkistetaan myös profiililevyni (Alba Records Oy), jonka sisältö koostuu kolmesta laulusarjasta (Jam Pot, Writing These Poems, En tiedä milloin jäät ovat lähteneet) ja kolmesta pianoteoksesta (Villa, Beyond, From Behind the Wallpaper).

Levyn samoin kuin avaustapahtuman esiintyjät ovat Pia Freund (sopraano), Anna Laakso (piano) ja Chrys Salt (puheääni)

Lopultakin! Alba Records Company julkaisi 28.8.2022 CD:n, jonka sisältö koostuu kolmesta laulusarjasta ja kolmesta pianoteoksesta. Laulusarjat ovat Chrys Salt`in runoihin säveltämäni Jam Pot ja Writing These Poems sekä Ritva Pärssisen runoihin säveltämäni En tiedä milloin jäät ovat lähteneet; pianoteokset ovat nimeltään Villa, Beyond ja From Behind the Wallpaper. Esittäjät käyvät ilmi alla olevasta levykannesta. 
Minulta levyn voi tilata vaikkapa sähköpostitse (ltilaakso@gmail.com) hintaan 20 €, joka sisältää postituskulut. Alba myy levyä verkkokaupassaan ja myymälöissään.
ABCD 518 Ilari Laakso Cover kopio (kopio).jpg
Heading 6